FSC

Urheilijapolku

Tietoa harrastaville ja eritoten kilpajoukkueeseen pyrkivälle

Seuralla on kaksi linjaa, harraste- sekä kilpalinja. Kilpalinjalla joukkueessa olo edellyttää ehdotonta sitoutumista treeneihin ja kilpailuihin. Harrastelinjalla harrastaja voi ottaa rennommin ja kuitenkin harrastaa lajia täysipainoisesti.

Mitä kilpajoukkeessa harrastaminen vaatii?

Ennen kuin haluat pyrkiä edustus- taikka kilpajoukkueeseen, kannattaa miettiä, kuinka paljon olet valmis panostamaan lajiin, sillä näissä joukkueissa oleminen vaatii paljon aikaa, työtä ja panostusta myös omalla vapaa-ajalla.

Ajankäyttö saattaa vaikuttaa kilpailevan lapsen ja nuoren perheeseenkin, sillä joukkueissa on läsnäolopakko ja lomajaksot ovat määriteltyjä. Kilpajoukkueen toimintaan myös sitoudutaan aina yhdeksi vuodeksi kerrallaan, joten omaa harjoittelua ja sitoutumisen tasoa täytyy pystyä ajattelemaan ja suunnittelemaan pidemmällä aikatähtäimellä.

Mikäli sinulla ei ole motivaatiota kilpajoukkueiden vaatimaan harjoittelutahtiin, älä pyri niihin, vaan ota rennommin seuran harrastejoukkueissa: tätä varten meidän seuralla on harrastelinjat, jossa pääsee täysivaltaisesti harrastamaan lajia.

Kilpalinjalla on tärkeää lapsen ja nuoren saada sataprosenttinen tuki kodilta. Kannustamme vanhempia olemaan aktiivisia ja olemaan harrastajan tukena. Kilpailevilla joukkueilla on myös enemmän maksuja. Voit kysyä joukkueiden hinta-arvioista tarvittaessa.

Urheilijapolku kaudella 2024-2025

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Onko kilpailevilla joukkueilla muuta toimintaa viikkoharjoittelun lisäksi?
Saattaa olla. Kilpatasosta riippuen kilpajoukkueilla voi olla vuoden aikana normaalin viikkoharjoittelun lisäksi päivä- ja viikonloppuleirejä sekä fysiikkaharjoituksia, joille osallistuminen on pakollista. Näistä tiedotetaan joukkueille valmentajien kautta.
Kilpajoukkueen ja edustusjoukkueen erot?
Edustusjoukkue on kunkin ikäluokan 2-3 tai 5 levelin joukkue, joka harjoittelee viikkotasolla enemmän ja usein myös kilpailee ikäluokan joukkueista eniten. Seuramme edustusjoukkueita ovat Twinkling Little Stars, Blink ja Brilliance.

Kilpajoukkueeksi kutsutaan kaikkia niitä joukkueita, jotka osallistuvat vuoden aikana eri lajin kilpailijoihin. Kilpailuja on monille eri taitotasoille ja yleensä kilpaillaan 1-4 kertaa vuodessa. FSC:n kilpailevat joukkueet ovat SunLights, Twinkling Little Stars, Stellar, Blink sekä Brilliance.

Millä perusteella valitaan kisakokoonpano joukkueen sisällä?
Valmentajat valitsevat kisajoukkueen kaikille kertomiensa kriteerien perusteella. Yleisimmät ja tärkeimmät kriteerit ovat treeniasenne, joka näkyy esimerkiksi läsnäolona, haluna oppia uutta tai päinvastaisessa tilanteessa jatkuvina ilmoittamattomina poissaoloina. Toisena tärkeänä kriteerinä tulevat taidot (jotka kehittyvät ahkeralla harjoittelulla ja valmentajien ohjeita kuuntelemalla).

Lajissamme on myös tärkeää toimia joukkueena: ilman hyvää yhteishenkeä ei ole joukkuettakaan. Voit rohkeasti kysyä omalta valmentajaltasi, mitä osa-alueita juuri sinun tulisi kehittää päästäksesi kisajoukkueeseen. Kisajoukkue valitaan aina kilpailukohtaisesti, joten jokaisella joukkueen jäsenellä on aina tasavertainen mahdollisuus harjoitella, kehittyä ja päästä seuraavaan kisajoukkuekokoonpanoon.

Pääsääntöisesti jokainen harrastaja pääsee kilpailemaan vuodessa (jos joukkueella on 5 kisat vuodessa, pääsee kisaamaan 3 kisoissa), jos ylläolevat kriteerit täyttyvät. On siis myös paljon kiinni omasta tahdosta ja tavoitteista, kuinka paljon on valmis harjoittelemaan ja hiomaan taitojaan, myös omalla ajallaan. Valmentajat pyrkivät tukemaan lasta ja nuorta kehittämään taitoja. Jollei kisajoukkueeseen pääse, valmentaja pyrkii kertomaan syyt miksei tällä kertaa harrastajaa valittu ja antaa samalla neuvoja
mitä osa-alueita harrastajan tulisi kehittää.

Miksi joukkueisiin otetaan enemmän harrastajia kuin mitä pääsee kilpailemaan?
Cheer-joukkueessa on yleensä noin 20-35 harrastajaa. Kilpailujoukkueen koko on kuitenkin täysin meidän seurasta riippumaton asia, sillä asian määrittelee Suomen Cheerleadingliitto. Normaali käytäntö on, että joukkueessa on harrastajia niin paljon, että varsinaisen kilpailujoukkueen lisäksi mukana on aina myös varamiehiä jotka osaavat ja pystyvät tekemään kilpailuohjelman useita paikkoja tarvittaessa. Varamiehet tulevat myös kilpailuihin mukaan.